maanantai 25. helmikuuta 2019

Helmikuun neulomuksia


Nämä kuvassa olevat sukat olen neulonut keskimmäiselle tyttärelle vuonna 2017. Sukkia ei ole pidetty kovin paljon, mutta rikkihän ne menivät ja mitä ilmeisimmästä syystä. Sukat on neulottu Drops Karisma langasta, joka on 100 % villalankaa. Ja toisiasia on vaan se, että eihän se villalanka ilman vahvistetta kestä sukassa. Malliltaan sukat kuitenkin olivat juuri ihanteelliset tyttären tarkoitukseen, joten ei muutakuin uudet tulemaan.
(http://tupsunpaja.blogspot.com/2017/01/lyhyet-villasukat.html)

Uudet samanlaiset villasukat tein Järbo Mellanraggi langasta (väri 28217) ja vähän Karismaa (väri 66) raitoihin. Tuosta Mellanraggilangasta minulla on kokemusta kertynyt jo jonkin verran sukkalankana. Nuorimmaisilla kaksostyttärillä on siitä neulottuna sekä sukat että lapaset ja hyvin ovat kestäneet. Eivät ole menneet rikki vaan pikemminkin jääneet pieniksi.

Tässä valmiit sukat. 
Puikkoina käytin 3,5 mm kuutio sukkapuikkoja. Lankaa näihin sukkiin kului 71 g. Sukat ovat lyhytvartiset eli varressa on 40 kerrosta.


Tässä kasa mielestäni mukavan värisiä lankoja valmiiksi kerittyinä. Nämä langat on tarkoitettu Niina Laitisen Ystävänpäiväsukka KAL (26.1.-11.2.2019) tapahtumaan. Näistä on tarkoitus tehdä kahdet sukat polvipituisina eli joudun lyhentämään alkuperäistä sukkamallia jonkin verran. Nämä sukat olen jo aloittanut helmikuun alussa, mutta muista neuleita johtuen en ole niitä vielä valmiiksi saanut. Nämä aion tehdä valmiikksi viimeistään kesällä, koska jostain syystä kesällä ulkona omenapuiden varjossa on kiva neuloa kirjoneuleita. Palaan sitten aikoinaan valmiiden sukkien kanssa.


Tämä Adlibriksen Alpaca Cloud lanka on minulle uusi tuttavuus. Lanka on hyvin kevyttä, riittoisaa ja kutittamatonta. Ostin tätä ensin kokeeksi yhden kerän, josta aloin neulomaan kaulaliinaa itselleni. Yhdestä kerästä pääsin kaulaliinan puoleenväliin asti, joten tilasin lankaa lisää ja jätin neuleen odottamaan langan saapumista ja siirryin neulomaan muita projekteja. Lankaa jää todennäköisesti yksi kerä jäljelle, josta voisin ajatella neulovani hatun samalla kuviotyylillä kuin kaulaliina.
Kaulaliinaa kudon 5 mm kuutiopyöröpuikoilla. Kaulaliinan teen valmiiksi sitten kun olen neulonut ponchon ja puseron eli voi olla, ettei tälle talvelle enää tätä kaulaliinaa tarvita, mutta valmis kaulaliina ja mahdollinen hattu jäävät sitten odottelemaan ensi talven pakkasia.


Novitan Elegia (väri meri 815) lankaa ostin vuosi sitten Adlibriksen tarjouksesta kolme kerää. Minulla oli epäilykseni tästä langasta, mutta ainakin tämä kyseinen väri on ollut erittäin mukavaa ja nopeaa neuloa. Tarkoituksena oli neuloa mukavan vilpoinen, mutta lämmin kesäponcho. Kuten kuvasta näkyy olen kyseistä ponchoa jo neulonut lähes valmiiksi asti. Poncho jää kuitenkin neuletauolle, koska minun pitää saada siihen seuraavaksi valkoinen raita, joka on toisen kerän lähestulkoon keskellä. En viitsi kerää alkaa purkamaan, joten neule siis odottaa, että kyseinen kohta vapautuu allaolevan neuleen johdosta kerästä.
 Ponchoon ohjetta olen ottanut Novitan mallista (https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet/naisen-neulottu-poncho-novita-isoveli-0) "Naisen poncho isoveli langasta". Ohjetta olen kuitenkin muuttanut omaan tarpeeseen sopivammaksi esimerkiksi neulomalla sileää neuletta koko ponchon matkalla. Mielestäni kirjavaan lankaan sopii paremmin sileä neule.
Isoveli lanka on paksumpaa, mutta Elegiaan sopii hyvin neulominen paksummilla puikoilla. Jonkin verran olen joutunut ponchoon neulomaan enemmän kerroksia juurikin johtuen ohuemmasta langasta.
Ponchoa olen neulonut 5 mm pyöröpuikoilla. Poncho valmistunee maaliskuun aikana.


Kuten jo edellisessä kuvassa mainitsin jouduin jättämään ponchon kesken ja aloittamaan puseron Novitan Elegia langasta. Puseroa varten käytän Elegian sinisävyiset ja harmaat kohdat (väri 815 meri) ja ostin tuota kirjavaa Elegiaa lisäksi, koska oletettavasti ihan ei nuo sinisävyiset kerät riitä koko puseroon. Neulon puseroa räsymatto -tyyliin eli yksi kerros sinisävyistä ja yksi kirjavaa. Sitten kun vastaan tulee se valkoinen raita, katkaisen langan ja siirryn kutomaan ponchon loppuun ja sitten taas jatkamaan puseroa. 
Yhtään en tiedä millainen tästä puserosta tulee ja tuleeko edes sopivan kokoinen, mutta neulon silti ja toivon saavani kivan mallisen ylhäältä alas neulotun puseron. Puseron mallina on Novitan (https://www.novitaknits.com/fi/fi/neuleohjeet/naisen-neulepusero-novita-alpaca-wool-0) "Naisen neulepusero Novita Alpaca Wool", jota olen taas kerran muokkaillut omaan tarpeeseeni sopivammaksi eli teen sileää neuletta koko puseron ja aion jatkaa helmaa pidemmäksi vähän tunikan tyyliin, mikäli lanka vaan riittää. Valitsin mallin sen takia, että pusero neulotaan ylhäältä alas jolloin voi helmaa neuloa sen pituiseksi kuin lankaa riittää. Aion kaarrokkeen jälkeen neuloa ensin hihat valmiiksi ja sitten jatkaa helmaa sen verran kuin lankaa on jäljellä. Kaarrokksen kohdalla joutuu myös varmaan tarkistelemaan mittaa, koska Elegia on ohuempaa kuin mallissa alunperin oleva Alpaca Wool lanka. Tätä puseroa neulon myös 5 mm kuutiopyöröpuikoilla. Tämä valmistunee maaliskuun aikana kuten ponchokin.

Näiden neuleiden lisäksi minulla on suunnitteilla muutamat kirjoneulesukat, joihin olen mallia piirtämässä sekä lapasia ja muita sukkia, joille on taas syksyn tullen kovaa tarveta. Palaan niihin sitten aikoinaan.



1 kommentti:

  1. Kiitoksia tilannekatsauksesta :) Monenlaista onpi tulollaan ja sieltä ne aikanaan tipahtelevat valmiina neuleina tänne ihasteltaviksi. Ja samaa mieltä: kesällä on kiva neuloa ulkona, varjossa.

    VastaaPoista