torstai 31. joulukuuta 2020

Perinteinen "julkaisemattomien neuleiden" loppuvuoden julkaisu

Tässäpä tämä jokavuotinen "julkaisemattomien neuleiden julkaisu" eli kaikki ne neuleet, joita ei ole voinut tänne laittaa ennen jouluaattoa.

Lisäksi liitän tähän mukaan "kootut selitykset" lanka varaston kasvattamisesta tänä vuonna. Se löytyy tuolta lankavaraston päivityksiä välilehdeltä.


Tämä kuvan sukat ovatkin jo aiemmin julkaistu, mutta tässä sukat ovat saajien jaloissa kuvattuna.

***

Johonkin aikaan tänä vuonna (ehkä syyskuussa)  oli KAL Kehäkukkalapaset-yhteisneulota, jonka toteutti Taito yhteistyössä Niina Laitisen kanssa.

Lapasiin käytettiin SeVilla lankaa. Täällä paikallisessa Taito myymälässä ei ollut SeVillaa molemmissa tarvittavissa väreissä, joten käytin kaverilankana Pirtin kehräämön karstalankaa.

Koska minulla on nykyään sekä kerinpuut että kerijälaite, kerin vyyhdit nopsaan kivoille kerille puoliksi. Lankojen oston yhteydessä ostin myös uudet puikot. En ole aiemmin näitä Prym carbon ergonomics puikkoja kokeillut, mutta täytyy sanoa, että koukkuun jäin! Käytössä ovat mukavat ja kivuttomat näille reumasormille, mutta eivät ehkä ihan yhtä kivat kuin puiset cubis puikot. Tai sitten se on vielä tottumuskysymys, kun olen niin pitkään jo cubics puikoilla neulonut.

Näistä lapasista tuli mielestäni oikein ihanan lämpimät ja mukavat käyttää. Lankaa jäi myös sen verran, että niistä saa jotkin toisetkin kirjolapaset tehtyä.

***

Lapasten parissa tämä syksykin kului melko tiheään. Tein semmoisen huomion alkusyksystä, että kaksoset ovatkin kasvaneet kouluikään eikä kouluun mennä millään "vauvanrukkasilla" :D. Samalla sain ahaa- elämyksen, että eihän heillä sitten olekkaan sopivia lapasia, joten eikun puikot heilumaan ja kasan lapasia sain aikaiseksi.

Tietysti joitakin lankaostoksia piti tehdä, jotta mukavia lapasia saisi aikaan. Tämän kasan langoista lapaset tulivat noista vasemmalla ylärivillä olevista violetistä ja pinkistä Novita 7-veljeksestä.

Novitan 7-veljeksen marjapuuro värisestä langasta tein säärystimet, jotka esittelen alempana.

Tässä kuvassa (yläpuolella) ylärivissä vasemmalta oikealle: KAL Kehäkukkalapaset, Shepard`s Own / Drops Karisma (pinkki ja violetti) lapaset, Adlibris Felting art (Europa). Alarivissä Novita 7-veljestä (pinkki ja violetti) lapaset.

Tässäkin useammat lapaset eli ylärivissä vasemmalta oikealle Pirtin kehräämön kolmet lapaset (keskiharmaa nro 3 karstalanka 180 TEX 3, paksumpi vaalean harmaa nro 2 karstalanka180 TEX 3 ja luonnon musta nro 5 karstalanka 180 TEX 2). Alarivissä Pirtin kehräämön luonnonvalkoinen karstalanka 180 TEX 3, joissa v.pun ja violetti neliöruutu raita Esito kanpalangalla. Alla vielä lisäkuvia.

***

Seuraavaksi esittelyyn pääsevät Lankavan Villava 3 langasta tehdyt raitalapaset.

Näihin lapasiin olen käyttänyt siis Lankavan Villava 3 luonnonvalkoista 154 TEX 3 lankaa ja Esito kampalankaa väreissä v.pun ja violetti.

***

Pitkin syksyä olen sanonut serkkuselleni, että minun tekee mieli neuloa huovutettavat lapaset. Ostinkin sitten Pirtin kehräämön tumman harmaan hahtuvakiekon  kaveriksi tuolle vaaleanharmaalle, joka jäi alkuvuonna neulotuista lapasista (joita en siis huovuttanut).

Lapaset näyttivät melkoisen kokoisilta ennen huovutusta. Ainoastaan ajattelin, että ranteen pituutta olisi ehkä saanut olla lisää. En siihen sitten lisää neulonut vaan tein ohjeen mukaan. Puikot 6 mm kuutiosukkapuikot. Ja tässä sitten mentiinkin metsään...

Nimittäin nämä asiat pitää muistaa jtakossa, jos ikinä, koskaan enää, milloinkaan... teen huovutettavia lapasia:

1. tee pidempi ranteen osuus

2. tee isommilla puikoilla eli ainakin 8 mm

3. ja tärkein osuus. Harkitse tarkkaan teetkö näitä enää!

Pesun jälkeen venytin ja vanutin joka suuntaan, mutta ranteeseen en saanut pituutta lisää ja kuivuttuaankin tuntuivat lähinnä semmoiselta "patakintaalta", että taidan jättää käytön väliin. Tai myyn tai annan jollekin, joka tämmöisestä enemmän tykkää. Itse lankaa kyllä voin käyttää tavallisiin lapasiin. 

***

Jotta lapasaihe ei vaan millään pääse loppumaan, niin tein lapaset myös keskimmäiselle tyttärelle.

Toiveena oli ohuet ja mustat. Lankavan Lotte lanka oli minulle uutuus. Tuntui kivalta neuloa ja näistä tulikin semmoiset "ihan perus tavalliset ohuehkot lapaset". Tyttö näytti ihan tyytyväiseltä jouluaattona.

***

Sitten päästäänkin jo lapasten lisäksi lapas ja sukka aiheeseen.

Tässä kuvassa vasemmalla sukat uudesta Novita 7-veljestä Lapintaika langasta. Keskellä paksuhkot lapaset Adlibris baby alpakka (vaaleanpunainen) ja DuStore Sterk (luonnonvalkoinen) lankoja sekä oikealla reunassa ohuet lapaset Adlibris superfine alpakka (dusty pink) ja Schachenmayr fine wool lankoja.

Tässä vielä kaikki vanhimmalle tyttärelle menneet sukka ja lapas neuleet jouluaattona kuvattuna. Sukista jo aiemmin tänä vuonna julkaistu juttua.

***

Sitten päästäänkin aiheeseen Jonsukka kirja. Ehkä satuin kesällä täyttämään erinäisen luvun täysiä vuosia, vaikka naisethan eivät koskaan täytä yli 25-vuotta. Jokatapauksessa rakas serkkuseni lähetti minulle lahjaksi Jonsukat kirjan. Aivan ihania ohjeita pursuavan kirjan. Keskimmäinen tyttäreni sitä sitten luki ja sanoi toivovansa joululahjaksi Kinket sukat ja Jonttuut lapaset.

Eipä siinä sitten auttanut muu kuin alkaa puikkoja kilistelemään salassa siis aina päivisin, kun kaikki isommat ja pienemmät lapsukaiset olivat koulussa. Näin syntyi Kinket sukat Novitan 7- veljestä langoista ja Jonttuut lapaset Novita Nordic wool (musta) ja Novita artesaani (valkoinen) langoista.

Tässä vielä kuva Kinket sukat ja Jonttuut lapaset. Tuli sopivan kokoiset ja ilmeisen tykätyt. 

***

Sukkaaiheesta sitten päästään näihin lyhyiin nilkkasukkapituisiin sukkiin, joista alla parikin kuvaa.

Nämä (kuvassa yläpuolella olevat) ovat kaikki neulottu Adlibriksen Socki langoista. Ja alapuolen kuvassa Novitan 7-veljestä langoista. Tykkään itse käyttää näitä toisten sukkien päällä, niin lämmittävät minun aina kylmiä jalkojani ja säästävät pidempiä sukkia kulumasta.

***
Säärystimet ovatkin seuraava puheen aihe. Tosi asia onkin, että tuollaisella ekaluokkalaisella ja vanhemmallakin lapsella on monesti kasvukipuja ja niitä lämmittämään tarvitaan säärystimet.


Näistä Kaupunkilanka Kivijalasta tein kaksosille jouluksi säärystimet, joista alla kuva jossa lisäksi alkuvuonna neulotut villasukat.

Keskimmäiselle tyttärelle neuloin myös säärystimet (kuva alla), joissa lankana Novita 7-veljestä Marjapuuro.


***

Nämä saunatossut (kuvassa alla) on neulottu Novita Pilvi (vaaleanpunainen) ja Viking Raggen (valkoinen) langoista.

*** 
Koko syksyn olen myös neulonut Kontiolahden seurakunnalle vauvan junasukat ja vauvan lapasia lahjoitettavaksi niitä tarvitseville. Seurakunta antoi minulle kasan Novita nalle lankaa neuleita varten.
 
 
 
Alla olevassa kuvassa valmistuneet jouluun mennessä. Lankaa jäi vielä lisääkin ja omista varastoistani myös joitakin otin mukaan ja jatkan näiden neulomista sitten ensi vuoden puolella. 

 
Seurakunnalla oli tarkoitus pitää myyjäiset ennen joulua, johon tarvittiin sukkia myytäväksi. Lanka varastoa penkoessani löysin siihen tarkoitukseen sopivia lankoja (alla kuvassa).

Sukkia neuloin kolme paria.

Nämä (kuvassa yllä) olevat valmiit sukat menivät siis myyjäisiin, mutta vallitsevasta pandemia tilanteesta johtuen myyjäiset peruttiin. Sukat kuitenkin päätyivät työntekijöiden avustuksella uusille omistajilleen muulla keinoin.
***
Pipot ovat myös olleet neuleiden aiheena tänä vuonna.

Tässä kolme pipoa, joista ylhäällä Pirtin kehräämön karstalangasta itselle neulottu ja alhaalla kaksosille Drops Extra fine merinosta neulotut.

Tämä paksu pipo vanhimmalle tyttärelle on neulottu Drops Alpacasta kaksinkertaisena ja Drops baby merinosta yksinkertaisena eli kolme lankaa yhdessä oli tarpeeksi paksu tähän pipoon.


Ja vuoden viimeisenä pipona Katia merino Shetland ja Lana Grossa cool wool langoista tehty miehen pipo.
***
Ja eihän se tähänkään vielä loppunut tämä neulominen. Kesken on vielä villasukat kaksosille, mutta taitavat valmistua vasta ensi vuonna heti vuoden alussa. Ja silloin yritänkin tehdä jokaisesta valmistuneesta neulomuksesta postauksen heti, ettei tule näin pitkää kerralla. Vielä päivitän lankavarastoon tämän vuoden asiat ja sitten vaan toivottelen.

Hyvää uutta vuotta 2021!




2 kommenttia:

  1. Ihana postaus <3 Ja vaikka kaiken postaaminen kerralla onkin työlästä, niin on siinä se toinenkin puoli: Nyt vasta tajusin, miten tajuttoman määrän olet tehnyt jalkoja, käsiä ja pääppyä lämmittäviä neuleita! Ihan uskomatonta! Ja niin kauniita ja käytännöllisiä kaikki, ei mitään lipaston ja kaappien täytettä. Olet sinä niin taitava. Kadehdin tapaasi yhdistellä eri lankoja toisiina... :) Ensi vuodesta ei todella tiedä, mihin suuntaan kallistuu, mutta lankaa taas varmuudella kuluu ja ehkä vähän tulee myös taloon :D Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! 😊❤❤ Minäkin ihan ihmettein, kun katsoin neulebujoa, että kaikkiaan käsitöitä olin vuonna 2020 tehnyt yhteensä 68 kpl! Saas nähdä miten vuonna 2021 käy. 👍 Vaikka eihän se määrä ratkaise vaan se tarve. 😊

      Poista